Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ (101/Α/24-5-2020) ο νέος καταδυτικός νόμος 4688/2020, ο οποίος έρχεται να συμπληρώσει, αλλά και να διορθώσει κάποια προβλήματα εφαρμογής που είχαν προκύψει με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.

Για παράδειγμα, θα μπορέσουν επιτέλους να γίνουν επισκέψιμα τα κηρυγμένα υποβρύχια μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι (Επισκέψιμοι Ενάλιοι Αρχαιολογικοί Χώροι – EEAX), αφού δεν απαιτείται πλέον συνοδεία δύτη-αρχαιολόγου ή καταδυόμενου φύλακα αρχαιοτήτων (!), όπως προέβλεπε ο παλαιός νόμος.

Επίσης, αίρεται ο περιορισμός πραγματοποίησης καταδύσεων σε απόσταση μεγαλύτερη των 3 μιλίων από αρχαιολογικούς χώρους (καταδυτικά αρχαιολογικά πάρκα), και απελευθερώνονται και χιλιάδες σύγχρονα ναυάγια, ηλικίας άνω των 50 ετών, που είχαν χαρακτηρισθεί ως πολιτιστικά αγαθά και δεν επιτρέπονταν έως σήμερα οι καταδύσεις αναψυχής.

Τέλος, προβλέπεται για πρώτη φορά η ίδρυση Εθνικού Συμβουλίου Καταδυτικού Τουρισμού, το οποίο θα είναι επιφορτισμένο με την παρακολούθηση την πορείας του κλάδου και θα συνεργάζεται με συναρμόδιους φορείς για την ανάπτυξη και προώθηση του καταδυτικού τουρισμού στη χώρα μέσω μιας Εθνικής Στρατηγικής.

Leave Comment